Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bhí ana chuid cré tógtha aníos aca dhún an poll isteach ortha agus ní mór ná go marbhuigheadh iad go léir. Deirtear go raibh peidhre broch ag féaracht an óir agus tá siad ann riamh ó shoin. Deirtí go gcídfí soillse ann fadó.
    Eóghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Eóghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean do é.
  2. Filí
    File do b'eadh Mícheál Ó Súilleabháin. Rugadh i mBaile Móir é tímcheall 110 bliadhna ó shoin. Bhí sé ina buachaill aimsire ages na daoine tímcheall na h-áite seo ar feadh tamaill. Annsan d'aisthrig sé go dtí bóthar an tseana shéipéal sa Daingean. Bhí sé ina fhear cloigín sa Daingean. As Gaedhluinn a dheineadh sé a cuid filídheacht. Ó dhúthchas a bhí an fhilídheacht aige mar file a b'eadh a athair agus a deirbhshiúir. Bhi sé ceithre fichead bliadhain nuair a cailleadh é. Tá sé curtha sa Dainghean. Do b'é an slíghe a fuair sé a chuid sgóláireacht ná d'iompuig
      1. filíocht
    Eóghan Ó Fiannachta