Scoil: Breac-Cluain (B.) (uimhir rolla 16217)

An Bhreac-chluain, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Tá áit ar an dtaobh tuaidh de Loc Scáil i gcnoc Drom Abhaile n'a raibh Cuchulainn na comhnaidhe ann. Do bhí caislean ináirde ar bharr an cnuic agus do bhí regiment saighduiri in a seasamh ar faid an chnuic. B'é saighduiri iad na clocha móra fado ina seasam agus sgraitín mar caipín ortha. Nuai a féacfa suas ortha do tabarfa an leabhar gur bh'fearaibh iad. Tháinig fatach o ait eile agus thugh sé féin agus a Shaighduiri fútha. Ins an áit go nglaodtar Cromán chidhfeá an caisleán. Biodar ag troid ar feadh dá lá, agus Cuchulainn ag fághail an lámh uactair ar Chromán.Do bhí Croman á ullumhughadh féin chun imtheact la.Do caith Cuchulainn luiath ar Cromán,ach spuineog a chaith sé. Nuair a chonnaic Cromán cad a caitheadh ar d'aithin sé ná raibh a tuille luaidhe aige. Do lean Cromán do bheith ag caiteam agus do leag sé caislean Cuchulainn agus ta an fhothrach ann fós.
    Fuaradh an scéal so ó Mhuiris Ó Cinnéide, Cam Dubh. Tá sé 84 bliadna. Feirmeoir. Chaith a shaoghal ar fad i gCam Dubh. Chualaidh sé an scéal ó sheandaoine a bhí ar an mbaile le linn a óige. Bhíodar os cionn 70 bliadhain nuair a chualaidh sé iad. Sgriobhadh an scéal so an 8adh Mhárta 1938
    Muiris Ó Cinnéide
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)