Scoil: Cnoc na Bró

Cnoc na Bró, Co. Chiarraí
Mícheál Ó Scannaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    caol uaidh isteach sa coill. Do dheagaidh sé fé na dhéin agus is amhlaidh a bhí tigh annsan agus lannamha críonna caithte agus d’íarr oistuidheacht na h-oidhche orra agus ins a brothartaig aighnis fhan aca. Do thuigh sé úatha go raibh fáilte roimis bhí sé annsan go moidhche, do sháidh rábaire fir coighis isteach agus dhá caoire ar taobh aige. D’adhmhuigh sé do Sheán gurbh amhaidh a ghoid sé na caoire agus ná raibh aon slíghe bheatha aige cun a lanamha aosta a bheathú ach ag goid agus dá bhfaghfhad sé curtha aige i gcré talmhan iad go nadamhócfhad sé do Dia ná goidfheadh sé aon nídh go deo airís. Do bhuail galaire báis an fear aosta agus bhí an bitheamhnach ag imtheacht fé dhéin an tsagart cun na h-ola a cur air agus dúbhairt Seán Bráthair go ndéanfadh sé féin an gnó. Bhuail a’ galair an bhean agus bhíodar araon marbh ar maidin. D’fhág sé ann íad agus bhí sé ag cur de go dtí tráthnóna lár na mhárach. Do bhuail sgata garsúin leis á bhailiú gcaorach agus i spias aige garsúin go deó ag cur túairisc caorach ar a chéile.
    Dúbhairt garsún leis an garsún eile go raibh an caoire i nGoirtín a Crúadha. D’imthigh an garsún fé dhéin na gcaorach
    AT0756B: The Devil's Contract