Scoil: Drumgossatt (B.) (uimhir rolla 14071)

Droim Guasachta, Co. Mhuineacháin
T. Ó Muireadhaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Má thárluigheann aon rud as an bhealach deireann siad "bhí a fhios agam chualaidh mé an chearc ag glaodhach." Ubh mór - sin comhartha eile a cuireas in iúl go bhfuil an mí-ádh le teacht - is minic a bhíos ubh ann in a mbíonn buidheachán dúbailte - sin é an ubh nach mbíónn fáilte roimhe. Cuirtear ar leath taobh é agus níór ithtear é. Má theipeann ar na barraí-an coirce nó an cruitneacht - má bhíónn páiste mhór san pháirc gan torradh air deirtear gur sin comhartha an bháis - comhartha go bhfágfaidh duine bás sul a mbíónn an bhliahdain caithte.
    Tá a lán sgeach geal fá dtaobh na h-áite. Ní cuirtear isteach ortha agus is féidir iad d'feiceáil annseo is ansiúd tríd na páirceanna. Ceann amháinleis féin agus é i lár páirce. Deirtear go mbíonn na sigheóga in a suidhe faoi. Deirtear freisin gur ag bun an chrainn atá an cróca óir i bhfolach agus go mbíonn na sigheóga d'á faire san oidhche.
    Tá páirc nó dó san áit seo agus is minic a théigheann duine ar seachrán ionnta. Bíonn siad ag dul tríd an pháirc agus ní bhíonn aon dul as. Bíonn