Scoil: Drumgossatt (B.) (uimhir rolla 14071)

Droim Guasachta, Co. Mhuineacháin
T. Ó Muireadhaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ortha an cóta a thionntú agus annsin bristear cumhacht na sigheóga. Na sigheóga a bhíos ag cur ar seachrán iad deirtear. Má gheibhtear crudh capall ar an bhóthar tugtar abhaile é agus cuirtear os cionn an dorais. Deirtear go gcuireann sé an deagh ádh ar an teach. Crudh asail an crudh is fearr le duine a fhaghail ar an bhóthar. Asal a bhí ag an Mhaighin Mhuire ar an turas úd go Betelain agus de bhrigh sin tá iontaobh acu as crudh an asail.
    Bean Ruadh. Má bhíonn fear ag dul go dtí an aonach nó an margadh agus bean ruadh a chasadh air ní bhíónn sé ag siúl le aon ádh an t-am sin nó an lá sin mar deirtear go gcuireann an bhean ruadh an mí-ádh ar dhuine ar bith a castar ortha ar maidin.
    Is gnáthach leis na daoine céilidhe a dhéanamh ins na tighthibh is giorra dóibh. Innisightear a lán sgéalta fá thaidhbhsí a chonnacthas is beag duine nach creideann go rabh taidhbhsí ann. Tá bóthar amháin agus deirtear go mbíonn fear dubh le feiceáil air idir a h-aon go dtí a dó a chlog. Ar bothar eile tá madadh mór dubh le feiceáil. Ar bhóthar eile tá fear gan ceann le feiceáil.