Scoil: Drom Loiste (uimhir rolla 5113)

Droim Loiscthe, Co. Mhuineacháin
Seán Ó Maoláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    marcuigheacht ar each bhán thart timcheall na h-áite agus ar theacht amach leis na fir a bhí ag obair fuaireadar cloch mhór leathan ar bhárr an locha a chuir stad leis an obair ar feadh i bhfad. Tá iasrmaí de'n beagnach caithte leis an aimsir, ach pé sgéal é chuir an chloch mhór stad leis an obair.
  2. Tá gleann mór in aice leis an áit seo ar a dtugtar “Lag na Leamhnachta” agus innsigheann sean daoine na h-áite sgéal breagh greannmhar fá dtaobh de. Bhí bó ann ar a dtugadh an Glás Gaibhneach. Ba le gabha ar dtúis. Bhí a cáil ar fud na h-Éireann le na raibh de bháinne aici. D’eirigh bean i geann thar chnuic agus chonnaic sí an bó ag deunamh uirthí treasna gualana an chnuic. D’aithnigh sí ar an bpoinnte í. Nuair a thainig an bhó comh fada léi, thug an bhean amach soitheach a bhí sa tigh ach níor bhféidir léi an bhó do tiormú. Tháinig dearg buile ar an mnaoi fá dheire thiar tháll agus isteach léi agus tug sí amach criathar. Lean uirthí ag bleagháin na mbó leis an gcriathar
    Aodh Ó Dubhthaig
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)