School: Siolbhrain (Shelbourne) (roll number 5235 or 5484)

Gort Rúscach, Co. Chiarraí
Síghle, Bean Uí Thuama

Eoghan. "Cuir síos é," arsan bhfeirmeóir.
    "Anois má bhíonn aon eagla ort ná faghfainn," arsa Eoghan, "chuir an buachaill seo inaoinfeacht liom."
    D'imthigheadar, agus nuair a sroiseadar an tig, d'fheach Eoghan isteach an fhuinneóig, agus is amhlaidh a bhí an sagart ag ithe a dheinnéir!
    Sa deire, tháinig Eoghan go dtí an dorus, chnag sé air, agus tháinig cailín an tsagairt amach. Dubhairt sé go raibh an sagart uaidh ar gnó príobhádach; ach dubhairt an cailín ná feicean sé aoine nuair a bhíonn sé ag ithe.
    "Tá deabhadh mór orm agus bhí féidir liom (?) fanamhaint in aonchor,"arsa Eoghan. Sa deire tháinigh an sagart amach, agus bhí sé an-chrosta. Cheap sé go raibh bacach aige mar bhí sean-bhailcisí ar Eoghan, agus bhíodar lán do phludaigh.
    "Cad tá uait?" arsan sagart.
    "Tá rud agam atá ag cur trioblóide an domhain orm. Anois, dá bhfaigheadh duine airgead caillte ar an mbóthar, cad a dhéanafadh sé leis?"
    "Cad a dheinfidh tú acht é thabhairt suas go dtí an sagart pharóisde!"
    "Is dóc' é," arsa Eoghan.