Scoil: Leithead (uimhir rolla 5480)

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó darb ainm Dónal. Do bhí se ag cónuí i mbaile beag ar an dtaobh theas do Benntreighe. Bhí macha deas bó aige agus é ag deanamh go maith.
    Thanaig casadh ortha agus do cailleadh ceann aca. Bhí ceann eile aca breóite. Bí mar sin go raibh an ceann déanac cailthe, slan beó mar a nínstear é. Bhain sé an croicean di agus do chaith sé ináirde ar an lochta é.
    Amáireach thánaig fear go dtí an doras chuige agus dúbhairt se leis crocan a sheana-mháthar do chuir amach cuige, agus bhí an fear bocht ag gol agus dúbhairt sé leis gur bhí an bó do bfeárr a crúidh sé. "Ná bíodh maraig ort. Gheóbhaid tú bó cómh maith leí", agus nuair eirig sé ar maidin bhí bó bhreágh maól amuich sa mhacha agus dúbhairt an fear leis aire a thabhairt di agus do í crú é féin. Do dhein sé mar sin agus
    Séamus Ó Súileabháin
    Máire Ní Shéadhga