Scoil: Seana-Caiseal (uimhir rolla 16745)

Seanchaiseal, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Fhoghludha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus mise na dhiaidh go dtí gur chuas suas ins an bflaitheas. Ní raibh aoine annsan romham ach sean duine críona agus seana-bhean. N'feadar an domhan conus a thiocfhainn abhaile arais go dtí mo mháthair. Díarras don sean duine súgán tuighe a dheanamh cun mé leigint abhaile. Do dhei sé amhlaidh. Ansan ceangal sé an sugán timceall mo bháistaigh agus do scaoil sé síos mé ach nuair a bhios timcheall deich troigh is fichidh ón dtalamh bhí an sugán caitthe ní leigfeadh sé air a shin mé. Connachas madra ruadh ar thaobh an cnuich caitheas díom mo ceann agus dubhras leis an madra ruadh é thabairt abhaile mar comartha dom mháthair ach nuair fuair an madra ruadh é i n-ionad é thabhairt cun mo mháthair is amlaidh tosnuigh sé ag imirt leis imeasc na gcloc. D'eirigh buile orm agus gearras an sugán. Rugas ar mo ceann, bhuaileas orm é. Ritheas in diaidh an madra ruadh agus thugas speach dó. Thógfhainn an leabhar gurbh é do athair a cuireas amach as a bholg leis an cead speach, agus an tarra speach thógfainn an leabhar gurbh é do sean-athair a cuireas as a bholg agus an trioimadh speach thógfainn an leabhar gurbh é do shin-sean-athair a chuireas amach as a bholg. "Thugais eitheach" arsa an rí "ní raibh m'athair ná mo sean-athair ná mo shin-sean-athair i bolg madra ruadh riamh." Trom do láímh" arsa an duine uasal ó
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    Máire Táilliúra