Scoil: Curraichín (B.) (uimhir rolla 15978)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Seán Ó Scothlaoich

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    léine ar oscailt aige ar a bhrághaidh agus do phós sí Eoghan Ruadh agus bhí saoghal maith aca. (Críoch)
    Tagann an cuid thios den sgeul indiaidh
    Nuair fhág Eoghan Ruadh an feirmoeir do chuaidh sé go h-áit na raibh luing déanta agus d'fiafruig sé obair de na fir a bhí ag deanamh na long. Dúbhairt siad leis go raibh siad ag dul i gcóir leis cat na naoi n-earbaill a dheanamh ar an long. An fhaid a bheadh siad ag ithe an dinnéir. Nuair a tháinig siad tar n-ais bhí an cat agus na naoi n-earbaill ar an long. Bhí ceann de na fir ag dul suas an dréimire chun an adhmad do ceangailt le tairnge. Dúbhairt Eogan Ruad leis an bhfear a bhí ag dul suas an dréimire "An feidir leat an tairnge a chuir suas ar aon slighe eile Dúbhairt sé leis nar bhfeidir. Dfiafruig an fear de ar bhféidir leis féin é dheanamh. Dúbhairt Eoghan gur bféidir leis Do tóg sé an tairnge agus do chaith
    Seán Ó Seaghdha
    Ristéard Ó Neachtain