Scoil: Gleann Beithe (B.) (uimhir rolla 4762)

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Séamus Ó Dochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Tá mé ag dul go Corcaig" ars' an fear ó Gleann Beithe agus táim tuirseach ó bheith ag siubal." Bheadh i n-éinfeacht leat" arsan stróinséar mar tá mé ag dul go Corcaig." Coimeád síad i n-éinfheacht. Ní rabhadar ró fhada i n-éinfheacht nuair dubhairt an stróinséar leis an bhfear eile amhrán a rádh chun an bhóthar do dhéanamh gairid. "Níl aon amhrán agam" arsan fear ó Gleann Beithe. "Cuirfhidh mé geall leat" arsan stróinséar "go mbeidh amhrán déanta agam sar a mbeimís i gCorcaig." Coimeád síad i n-éinfheacht arís. Chonnacadar a lán caorach istig i bpáirc agus lomra bliana ortha. Dubhairt an fear ó Ghleann Beithe leis an stróinséar "Nách bréagh an lomra atá ar na caoirigh." "Is bréagh" arsan stróinséar. Tar-éis tamall eile chonnacdar bean 'na seasamh ag a doras féin. Dubhairt an fear ó Ghleann Beithe leis "Nách breágh an ceann gruaige atá ar an bhean sin." Is breágh" arsan an stróinséar. Níor bhfada go
    Pádraig Ó Coinnigh
    An Drom, Co. Chiarraí