School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Na Cealla, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Fiannachta

1. Daoine cliste iseadh na tínncéirí. Bíonn síad ag dul ó áit go h-áit agus ní stadann síád in aón áit, acht ghach lá ag gluaiseacht mór-tímceall an contae. Uaireannta diolann síad seana cpall no seana asal do's na feirmeóirí ná bhionn cliste a ndóthain mar bhíonn mácháil éígin ortha. An faid a bhíonn na fir ag ceannach capaill nó asail bíonn na mná ag dul óthig go tig ag lorg déirce. Tagann síad go dtí an scoil go minic cun cúpla piginn d'fághail. Bíonn cuid acha ag díol rudaí cun airgead d'fághail. Deineann síad teine mór cun dinnéar no breicfeast d'ullmhú. Ba mhaith leat bheith ag éisteacht leó ag teacht ón gcathar lá áonaig núair a bhíonn braon tógta acha; bhíonn síad ag troid le na chéile. Fadó bíodh scata mór aca le chéile agus spórt go leór acha.
    Tomás O Seaghda
    Glísc