Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fear leis annsan go raibh áthas ar mar gheall ar sin mar go raibh taidhreamh aige an oidhche sin go raibh pota óir i bfolach inaice le crann i bpáirc i mbaile-anSgeilg. Ní dúbhairt an fear ó Bhaile-anSgeilg aon rud mar gheall ar a thaidhreamh féin acht nuair a dúbhairt an fear eile go raibh an taidhreamh aige do rith sé abhaile chómh tapaidh agus dob'fhéidir leis agus do thosnuigh sé ag baint inaice leis an gcrann. Taréis tamaill do fuai[r] sé pota óir agus bhí sgriobh ait ar an bpota. Do chaith sé an tór go léir amach as an bpota. An sgriobh a bhí air ná go raibh dhá oiread ór ar an dtaobh eile. Taréis tama[ill] do thuig sé an sgriobh agus do thosnuig sé ag baint ar an dtaobh eile agus fuair sé pota eile agus bhí dhá oiread óir innte.
    AT1645: The Treasure at Home
    Domhnall Ó Muircheartaigh