Scoil: Doire Clathach (uimhir rolla 11931)

Doire Clochach Uachtarach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Firbisigh

ach on gcreideamh atá agas na daone tiompall na h-áite nil aon dabt ná go raibh se ann.
    Rugadh é idtosach na seachtmhadh aoise in áit éigin in aice Mainistir Fhear Muighe. Fear an naomhtha an léigheannta abead é agus chaith se ré na h-oighe i gCluain Mic Nos, acht as athchuinge cuid dá sgoláirt tháinig se go Tig Molaga agus chuir sé sgoil ar bun ann.
    Ins an mainistir tá le feiscint anois fotharaca na sgoile agus an teampaill achur an naomh ar bun. Ag doras an teampall tá dhá gollán. Ins an foirgneamh tá alán clocha donna ubhchroise(?) agus nil cead ag aoine iad a thógaint as an áit.
    Deir na sgeulta atá le fághail thug Naomh Moalga agus a deisciobal iassacht ar an mainistir a thógaint in ait éigin eile ach pé méid a thoógadar sa ló bhí sé ar thar airis nuair a tháinig an oidhche
    Ón méid seo ba léir dóibh nár bé toil Dé é leanúint leis an obair a thuille.
    Seán Ó Bhriain