Scoil: Caolchoill (uimhir rolla 16087)

An Chaolchoill, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Laoghaire

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    chosa ós na cunaibh beirtear air sa deire.
    Bhí sé do dhíth-céille ar Phaddy gur thug sé fé thig an t-Sagairt-Paróisde do robáíl aon oidhche amháin. Bhíothas ag eirighe leis go maith go dtí san. Sé an áit go raibh cómhnuidhe ar a Sagart Paróisde an uair úd ná ar an Inse-Cloch san áit 'na bhfuil an scoil náisiúnta anois. Ghlaoidh mo ghadaidhe chuige agus deirig leis gach rud gur bhfiú a thógaint d'ardúghadh leis.
    Bhí san go maith act nuair d'eirig an Sagart ar maidin agus chonnaic sé ná feádfhadh a thig féin dul saor ó'n robálaidhe ní h-aon guidhe fóghanta do chuir sé na bhóthar. An lá san sé an rud do bhí i mbéal gach éinne ná conus mar ar robáladh tig an t-sagairt. Dubhairt gach einne ná féadfhadh sé rud ba mheasa ná san do deanamh agus bhíodar gac duine dhíobh ollamh ar geall do chur síos ná ragadh Paddy Magee i bhfad go mbearfaí air.
    B'fiór dóibh. Ist oidhche amáireach glaoidh sé chum tighe an Bhároideach a bhí ar an gCarraig-an-eas. Fear dob eadh an Bharóideach a bhíodh a tógaint agus ag bailiúghadh cíosa do Thígearna Chinnmara agus Tighearnaí talmhaim eile go raibh tionnóntaighthe acu sa