Scoil: Bárdínse (uimhir rolla 12399)

Barr Duínse, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Riórdáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D'fhágaidís an múnla in áit fhuar ar feadh lae nó dhó agus d'iompuighidís amach annsan é agus bhíodh coinneal dheas annsan acu. Dheinidís dóithin na bliana i dteannta chéile i gcómhnuidhe.
    Ceárd na gCiseán.
    Is féidir len alán fear morthímcheall na h-áite seo ciseáin do dhéanamh agus deineann m'uncail alán ciseán. Seo mar a dheineann sé iad. Le fráma is mó a dheineann sé iad. Fráma ceathair chúinneach a bhíonn aige.
    Caineann sé slata ar dtúis. Dhéanfadh slata coll nó cárthainn nó cuilleann nó tuigeas an gnó chun iad do dhéanamh. Ar dtúis geibheann sé ocht slata déag agus cuireann sé sé cínn ar gach taobh agus trí cínn ar gach ceann agus tugtar na sáidhteáin aortha san.
    Geibheann sé ocht slata déag eile
    Nóra Ní Luasa