School: Bárdínse (roll number 12399)

Barr Duínse, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Riórdáin

1. Ní raibh acht cúpla siopa sa cheanntar seo fadó. Bhí ceann aca ar na Milíní agus tobac a bhíodh ag bean an t-siopa á dhíol. Do bhí siopa eile i gCúil-Aodha agus ní bhíodh ag bean an t-siopa sin á dhíol acht tobac chomh maith.
    Fadó sa t-seana shaoghal dá gceannuigheadh duine capall nú bó ní bhéarfaidís abhaile i n-aonchor iad go dtí Dé Máirt mar deiridís nách ceart aon rud d'aistriú Dé Luain.
    Nuair a bhíodh na sean daoine sa t-seana shaoghal chun muc nú bó do mharbhúghadh i n-aonchor Dé Luain mar deiridís dá marbhóthaidís bó nú muc Dé Luain ná beadh sé rathmhar. Níl na piseóga sin sa cheanntar seo i n-aonchor anois agus
        1. trádáil
    Diarmuid Ó Laoghaire