Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus bhí aon mac amháin aige. Lá amháin bhí bean an tíghe ag dul go dtí an margadh agus chuaidh sí casán agus nuair a tháinig sí go dtí an abhainn ní raibh aon tuille ann. Nuair a bhí sí ag teacht abhaile bí tuille san abhainn agus cheap sí go mbéadfadh sí ag dul treasna, ach do thuit sí isteach san abhainn agus do bádhadh í. Annsan do phós an fear airís agus bhí mac eile aige. Níor thaithin an mac críodhna leis an mnaoí agus chaithfeadh sé gach rud a dheanamh di. Gach oidhche chaithfheadh sé na géana do chur isteach agus níor gádh de'n buachaill óg ach a mhéar do shíneadh chuige. Oidhche amháin dubhairt an buachaill críodhna "Bliain is lá amáirig do bádhadh mo mháthair,
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Chorcaí