Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear in a chómhnuidhe in iarthar Doirín Áluinn fadó agus Diarmuid Toraig ab ainm do. Ní raibh aoinne in a chómhnuidhe in aonfheacht leis. Ní raibh aoidhne[?] aige in aoinní agus bhí sé ana dhíomhaoin. Ní bhíodh sé gan feóil in aon chor mar, nuair ba mhaith leis, téigheadh sé amach sa chnoc ag guid agus thugadh sé isteach leis caora no beithidheach reamhar no rud éigin i gcómhnuidhe agus do mharbhóchadh sé iad. Tárla, uair amháin gur ghuid sé mollacán reamhar ó dhuine éigin in Inse Mhóir agus do mhairbh sé é agus cúpla lá 'na dhiaidh sin thug an fear fé ndeara go raibh an mollachán imthighthe as an bpáirc agus d'imthig sé air chun é lorg. Do shiubhal sé Doirín Áluinn go léir agus tháinig sé go tigh Diarmada i lár an laé. Bhí an dínnéar ar an dteine ag Diammuid agus dubhairt sé leis an
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Chorcaí