School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

agus do thug sé buideal di", d'ól sí e agus igcionn tamaill bhí sí ana bheag.
    Do cuaidh sí amach airís agus cuaidh sí isteach i gcoill mór agus do cuaidh sí in-áirde air fás an-aon-oidhche, agus do bhí sí ag feachaint na thímpeall agus do connaich sí an coinín bán airis.
    Do thóg an coinnín í leis agus do cuadar isteach i dtig agus bhí alán coinníní istig ann agus do thugadar saghas éígin bídh di a dhein coinnín di, agus ní fheadfhadh sí dul abhaile a thuillle.
    Lá amháin do thosnuig sí ag gol agus d'iarr an coinnín di "cad na thaobh go raibh sí ag gol," agus dubhairt sí "gur mhaith léi dul abhaile go dtí a h-athair 's a mháthair anois,' agus do thug an coinín saghas éigin bídh di, agus d'athruighead í na cailín airís ansan do thóg an coinín amach tríd an bpoll airís agus do chuir sé air a shlíghe abhaile í. Nuair a cuaidh sí go dtí an dorus, do tháinig iongnadh ar an máthair agus do dhún sí an
    Bríghid Ní Dhonnabhaín
    An Cheapach Thiar, Co. Chorcaí