Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

dhéanamh dom.
    Ragad ag obair cúgat ar feadh tamaillín go dtí go bfagfá bean. "Tá go maith ar' "seisean". Bhí an bean ana-mhaith chun na h-oibre a dhéanamh. Bhí ana ghádh ar fad aige do'n bean óg agus ba ghéarr go dtáinig lá an pósadh Do pósadh an bheirt agus do bhí pósad mór acu. I gcionn cúpla bliain bhí mac óg acu agus ana-chion aige ar an mac óg agus ba ghéarr na dhiaidh sin go raibh cailín acu agus do bhí cúigear ar fad acu agus do mhaireadar go h-ana compórdac le na chéile.
    Nuair a bhí an t-athair ochtmad bliain d'aois do fuair sé bás agus do bhí a clann ábaltha ar rud éigin do dhéanamh dóíbh féinig an uair sin agus deirtear gur chuaidh an t-athair go neamh.
    Bhí an máthar nóchad bliain nuair a bfuair sí bás.
    Siobhán Ní Chárthaigh