Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí buachail bocht ann uair agus do bhí sé ag dul go scoil do bhí a athair marbh agus do bhí sé ana ghlic.
    Lá amháin do chuaidh sé amoi ag suibhal agus d' airig sé an foiram beag dtaobh istig do'n chlaidhe mar a mbeadh "tic tach tich tach." Do chuaidh sé anonn go dtí an chlaidhe agus d' fhéach sé isteach thar an chlaidhe.
    Cad a chídhfadh sé istig ach firín ana bheag agus é ag déanamh brógín ana bheag agus á bhualadh le casúrín ana bheag.
    D'fhan an buachaill ag féachaint air air feadh tamaill mhaith agus nuair a bhí an bróg sin déanta aige, do thóg sé an ubh óir amach agus cúig píosa óra. Do snap an buachail an t-ubh óir Dubhairt an firín leis é fhágaint ina dhiadh ach ní dheanfhadh, dubhairt an firín leis gan é cuir fé na cheann an-[aoineoir. eact ?]
    Siobhán Ní Thuama
    An Cheapach Thiar, Co. Chorcaí