Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

bhí ana áthas ar
    Ar maidin nuair a éirig sé níor dhéin sé puinn obair sa muileann ach ag cuineamh ar an t-airgead tar-eis cúpla lae níor dhéin sé a thuillte obair sa muileann
    Do bhí sé ag taidhbreamh ar an ór ar fhead trí oidhche an lae tar-éis an triómhadh oidhche d'eirig sé go moc cun dul go dtí an muileann ag cuardach an ór.
    Nuair a bhí sé ag taidhbreamh dubharfad leis gur san mhuileann a bhí an or ag dubharfad leis beith ag tomach leis do dtí go dtiochfaid sé go leach agus fé an leach san iseadh a geibeadh sé an t-ór.
    Do bhí sé ag tómach agus ag tómach go dtí go dtháinig sé go dtí an leach ach do bhí sé ró mór agus ní feadhfad sé é d'ardú gan duine eile no beirt bheith in-aon-fheacht leis. Dubhairt an fear leis féin go raghad sé cun Nóra
    Brighid Ní Dhonnabháin
    An Cheapach Thiar, Co. Chorcaí