Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

agus do dhun.
    Do chuaidh na daoine go dtí an doras agus do bhí na féirmheoirí go léir ag obair agus ní raibh fhios cad a dheanfaidis.
    Do chuadar abhaile agus do bhí siad go léir air buille ansan nuair a bhí na bucallai go léír ag cuir eagla air an tailliúir.
    An lá na dhiaidh sin dobhairt an tailliúir ansan go raghadh sé go na pileirí agus go n-innseadh sé dhoibh cad a thuit amach.
    Tar-ais a dhinneir do chuaidh sé go dtí an pileirí agus d'innis sé dhoibh cad a thuit amach agus do bhí na pileirí ann leis ag cuir eagla air an tailliúir, agus dubhairt sé leis ní aon rud é sin imig leat féin.
    Do chuaidh sé abhaile agus é ag gol agus ní raibh fhios aighe cad-na thaobh nuair ná raibh na pileirí ag buille mar nar dubharadar pioch. An oidhce sin do tháinig duine eigin cuige le cleamhnas agus tar-ais cúpla mí.
    Brighid Ní hIarfhlaithe
    Padruigh Ó Luasaigh