Scoil: Cill Bhriotáin (C.) (uimhir rolla 11728)

Cill Briotáin, Co. Chorcaí

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear óg ann agus do bhí sé ag dul i gcoinnibh cailín óig.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    an léine de agus do dhún sé suas a chasóg bhreágh bhréide air.
    Do bhí an deoch aca agus do thug an cailín óg lón breágh léi abhaile. Do chuadar abhaile i dteannta a chéile. Nuair a chuadar abhaile do bí fear óg eile rómpa a' lorg an cailin ó. Bhí súipéar aca agus chuadar a codhladh.
    Do chuaidh an fear eile a chodhladh ar dtúis agus do thóg sé an léine de, "Is breagh an rud d'fhear a léíne a chaitheamh dhe," arsa an fear nách raibh aon léine aige, agus chuir sé an solus in eug. Ar maidin d'éirigh sé agus chuir sé léine an fhir eile air. Bhí náire ar an bhfear eile éirighe gan an léine air. "Bheul nach breágh an fear é sin gan léine air, a' lorg cialín óíg!"
    Bhí an maidin ana sgolbach. Chuaidh an cailín óg amach . Do leig sí d'á chapall imtheacht.
    "An bhfaicís mo chapaillín annsan?" arsa an fear ó. "Do chonnacas," ar sí sin, "capaillín is beag orm!" "Bheul" ar seisean, "Ní lúgha leatsa an capaillín ná an capaillín thú." Chuaidh sé in dhiaidh an chapaill. Ghlaoidh an cailín óg air, -
    "Éirig uait síos," ar sise, "Fill aníos, agus tóg a' spré,
    Réidhtigh beart le chuid mo dhaid agus £5 eile uaim féin."