Scoil: Béal Átha Hubhla (B.) (uimhir rolla 3997)

Baile Átha hÚlla, Co. Chorcaí
Dáithí Ó Murchadha

Ar an leathanach seo

1. Tá áit ar an mbóthar go dtí Baile Caisleán de Róistigh ar a dtugtar Con-Bhaghadh Mór. Tá sé suidhthe in aice na h-Abhann Móra. Deirtear go raibh Fionn-Mac Cumhail agus na Fianna ag fiadhach torc-fiadhain lá. Do bhí tuille mór san abhann agus shnámh an torc treasna go dtí an taobh eile. Do lean na cointe é agud so baghadh alán diobh insan tuille. Ón lá sin go raibh Fionn-Mac-Cumhail beó in Éirinn go dtí indiu tá an ainm sin ar an áit "Con-Baghadh-Mor" mar gheall ar an mbaghadh mór.
    Do bhí tigh breagh mór ann cóis na h-abhann ach timceal ficheadh bliadhan ó shin do dhóigh na ghaedhil é chun díoghaltais do bhaint as na Sasanaigh.
    Tighearna Leasa Tuaithil Lord Listowel nó Earl of Listowel dobh ainm don duine gur leis é. Cheannuigh a shinnsear é timceall dhá chead bliadhan ó shoin. Dó thógadar tig breagh ann agus bhí alán talmhan acu timceall na h-áite. "Hares" a b'ainm dóibh. Ní rabadar ró h-olc mar tighearnaí talmhan. Sar ar cheannuigheadar an áit bhí monarcha coinneall acu i gCathair Chorcaighe agus ní rabhadar ró-saidhbhir. Bhiodh a lán long ag teacht go Corcaigh an tam san lé cruithneach ó America agus on Astrail mar a bhíonn fós. Bhí maoill ar cheann des na longa agus do shil na daoine gur leó an long go raibh sí caillte. Do cheannuigh Hare an long
    Tomás Ó Conaill