Scoil: Turraichín, Goold's Cross (uimhir rolla 15273)

Toirthín Uachtarach, Co. Thiobraid Árann
Seán Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    eile sa lios. Suid isteach chuige as an seomra úd beirt fhear agus seanduine cnaoite aca istog i seicheadh bhó agus amach an doras leo leis.
    D'fiafruig bean na cathrach de ar aithnigh sé an bhó san a ghaibh amach. Dubhairt sé gur aithin sé an seichead gur bé seicheadh bó a mhaighistir é agus go raibh aithne maith aige uirthe.
    Ní fada go gcloisfir go bhfuil bó an mhaighistir báidhte agus curfar píosa dhi chun na ndaoine mbocht timcheall na h-áite agus go mbeadh píosa aca roimis féin sa bhaile.
    An aon díoghbhail í iththe? ar sé. Ní sheadh ar sí acht mar a dtaithnidh sí leat na bac í ar sise.
    Seo fáinne agus beir leat abhaile é agus feuc tríd an bpíosa de'n fheóíl úd a bheidh ar crochadh anuas o'n maide snaidhme rómhat acht bíodh an fáinne curtha thar-nais agat fé eirighe gréine ar maidin fe'n lic seo i mbéal an dorais.
    Ar fhéacaint tríd an fháinne dó se a chonnaic sé an chrocadh na smiot de shean duine.
    Ba ghearr do leis an fáinne do chur thar nais.