Scoil: Aill Bhéil an Tulaigh

Aill na Tulach, Co. an Chláir
Máire Ní Chatháin

1. Fathaigh
    Do bhí Fathach agus a bhean ina gcómhnaidhe ins an áit seo fadó. Diarmuid abainm do'n fear agus Gráinne abainm do'n mnaoi. Do chuadar ó áit go h-áit agus ins an oidhche deirigheadar tuirseach. Do bhí dha chloic ag an mnaoi in a h-áprún agus ins an oidhche do dheineadar tigh beag de'n dhá chloich seo agus do chuadar isteach ann.
  2. Cailleacha
    Do bhí beirt Cailleacha ins an áit seo "Biddy Early agus "Máire Ruadh". Do bhí "Biddy Early" ina cómhnaidhe i gCill Fhionnabhrach agus do bhí Máire Ruadh ina cómhnaidhe i Luimhneach. Do bhí buidéal fe leith ag "Biddy Early". Da mbeadh aon