Scoil: Dún Átha, Carraig an Chabhaltaigh

Dún Átha, Co. an Chláir
Ed J. Headtromóin

(3) BEANNUIGHTHE DORUIS:-
    Oidhche Nodlag chuirtí píosa feír leath 'smuigh den doras. Ná fir a bhíodh ag teacht isteach ghlanaidís a mbróga air. Théigheadh bean a'tíghe amach agus bhailigheadh sí aon salachar no criafóg a bhíodh sa bhféár. Cuireadh i dtaisge í agus cheaptaí go mbiodh leigheas do aon chaéadh (?) ar bith irith na bliana acht an chriafóg sin do chimilt leis.
    (Donncadh Ó Coileáin ó Mháirtín Treagháin)

(4) Lastar COINNLE MÓRA ar na fuinneóga ar thrí h-oidhche - Oidhche Nodlag, Oidhche Choille agus Oidhche na Nodlag Bige. 3 cinn de choinnle is coitchianta. Fear a lasann íad agus mar a mbíonn fear sa tigh ní mór fear eile do thabhairt isteach chun íad a lasadh. Caithtear uisge coisreachta ortha freisin (go minic) Ní cheart iad d'usáid chun sholuis a thabhairt ar fuaid an tighe - ní mór cóir soluis eile a bheith ann. Doíghtear ar fad iad - ní cheart aon pháirt díobh d'úsáid chun aon ghnó eile. Fágtar ar lasadh íad i rith na h-oidhche ar fad (go minic)

(5) Bíonn MÁINSEAR in gach Teampall Catoiliceach
    (6) Ar lá Fhéile Stiabhna, téigheann buachaillí amac le tor deisighthe le ribíní. "An Dreoilín" a tugtar ortha.