Scoil: Cill Chláráin, An Fhiacail

Coill Chláráin, Co. an Chláir
Ss. Ó Muineóg

an Spáinn agus nuair bhí sé ann do mharbh sé Spáineach i gcomhrach beirte.
    Do lean mac na Spáineach go h-Éirinn é agus casadh ar a chéile iad ag Geata Bán taobh thoir dé Co. an Chláir agus bagairt mac na Spáineach é agus bhí comhrach beirte eile eathorra agus do mhairbh Fireball an Spáineach.
    Deirtí go raibh morán áithmhéala ag Fireball an rud sin a dhéanamh acht ní raibh aon leigheas aige air.
    Tar éis an troda do chas sé fear darbh ainm Drew idir Geata Bán agus Scairbh. Dúbhairt sé leis go raibh fear marbh i bpáirc i n-aice Geata Bán. D'órduigh sé é an t-airgead a bhí ag an Spáinneach do thógaint agus é do choiméad agus an Spáineach féin do chuir i n-áit éigin.
    Do dhein Drew an obair sin agus ni raibh aon comhrach beirte eile aige. Do cheannuigh Drew píosa talmhan lámh dheis den mbóthar i n-aice Tighe na mBocht idir Scairbh agus Toma Gréine leis an airgead.
    Deirtear nach raibh t-adh aige san áit san agus do dhíol sé é agus ní raibh
    Donncha Ó Muineóg