Scoil: Carron / Carthan (uimhir rolla 7573)

An Carn, Co. an Chláir

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 18_001

1. (gan teideal) (ar lean)

Cúpla bliadhain ó shoin bíi fear dárbh ainm dhó doctúir.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Cúpla bliadhain ó shoin bíi fear dárbh ainm dhó doctúir Ó hencin agus a cómhluchr ag dul tré an conndae seo ag iarraidh óir agus rudaí luachmhara mar sin dfágháil as na seana caisleáin agus as na liosanna .Do tháinig sé go dtí an chuid seo de conndae an Chláir agus do thosnuig siad ag obair.Ar dtuis tháinig siad go dtí poll an bhaic agus do fuair siad cnámha de ochtmhar daoine acht ní fhuiar siad aon óir san áit seo.
    Cathar Comain :- Annsin gluaiseadar go dtí Gleann Crann agus do thosnuig siad ag ramhar Cathar Comáin.Tugadh an tainm sin ar mar fádó bé daoine dárbh ainm doibh Comáin a bhí ins an gCathair sin do fuair siad slabhra óir san áit seo agus do fuair siad cnamha de ainmidthe ann.Tá cathair eile suidthe chéád slat no marsin o Cathair Comáin agus Caisleán Gearr a tugtar ar.Deir mo athair dom go bhfuil
    Cathair Chomáin, Co. an Chláir
    Siobhán Ní Lochlainn