School: Páirc na Cille (roll number 13700)

Boherhallagh, Co. Mayo
P. Ó Tóláin

1. Rinne na sean daoine rudaí fá leith féilí áithridhthe mar féile Naomh Pádraig. Fadó do bhíodh cláirsigh agus seamróg á gcaitheamh ag na daoine ar an seachtadh lá déag de mhí na Márta. Do chuir na sean daoine seamróg go dtí aon duine a bheadh aithne acu air i dtír eile. Déanann siad sin fós.
    Lá Stíopán mharbhuigh na buachaillí dreóilín agus chuir siad isteach i gcanna í. Chuaidh siad thart ar an gceanntar arís ar lorg airgid Téighean siad go dtí na tíghthí nach dheachaidh siad chuca oidhche Nodhlag.
    Oidhche Samhna cleachtuighead cuid mhait cluithchí. Chuaidh na páistí go léir ó'n gceanntar go teach éigin. Bhíodh ubhla ag gach duine díobh. Bíodh siad ag tumadh a gcinn ar feadh na h-oidhche. Uaireannta bhí cnódha acu. Chuir cailín cnó in aice na teine in aonfheacht le cró a cuireadh buachaillí síos
    Seán Mac Éinrí
    Larganmore, Co. Mayo