School: Páirc na Cille (roll number 13700)

Boherhallagh, Co. Mayo
P. Ó Tóláin

1. Gadaidhe mór dob eadh an Caiptin Gallchóbhair timcheall na h-áite seo ba minic an uair a rinne na póilíní iarracht breith air acht d'éirigh leis i gcomhnuidhe éalodh uatha. Bhí gac duine go mór in a agaodh acht níorbh géidir leo cosg a chur leis.
    Oidhche amhain bhí sé in a chodladh i dteach Mhiceál Ó Bhrógáin in Askalán. Chuaidh sé isteach cuca gan cea [?] agus b'éigin do mhuinntir an tighe e dó leiginn isteach. Fuair na póilíní éolas an scéil agus cruinnigheadar timcheall an tighe ist d'oidhche. D'eirigh an chaiptín agus [?] se lín a bhí ar bhárr an tighe tré teine Líonadh an áit le deatach ár ndóigh act mar sin féin d'éirigh leis an Chaiptín éalód slán. Bhí cárr na bpólín thuas ar bothar Cúl na Gréine bain an gadaide an chóta mór a bhí ar an dtiománaide dhe agus d'imtig leis. Ní fuair na gá [?]
    Máire Nic Éinrí
    Seán Mac Éinrí