Scoil: Glenamoy (uimhir rolla 13882)

Gleann na Muaidhe, Co. Mayo
Séamus Ó Beoláin

Ar an leathanach seo

1. Timcheall dhá scór bliadhain ó shoin. Bhí muileann thuas in-aice le Beannchar. Bhí obair mhó ar siubhal ann. Ag reamhrú éadaigh i gcóir cótaó móra a bhí síad. Ag daoine dar b'ainm Nearacha a bhí an muileann. Bhí na daoine uilig in Iorrus ag ceannacht uatha. Bhí na daoine thar timcheall na h-áite sin ag obair ann. Bhí daoine eile le fághail agus ní raibh meas ar bith aca ar an éadach sin. Bhí síad ag coinneál suas fear eile le'n a cheird. Sin é an figheadóir a bhí aca. Bhí ceann aca in a comhnuidhe ag an Droichead uair amhain dar b'ainm Micheál MacGhearraidh agus fear eile i mbaile Mhuilinn dar b'ainm Tomás Ó Móráin.
    Micheál Mac Gearraidh
    Droichead Ghleann na Muaidhe, Co. Mayo