Scoil: Inbhear (uimhir rolla 12568)

An tInbhear, Co. Mayo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. Ciste Óir.
    Bhiodh gasúr ag imirt cárdaí san oidhche.
    Bhiodh sé amuigh go mall. Oihche amháin nuair a bhí sé ag teacht abhaile chonnaic sé bosca leagtha ar thaobh claidhe agus é leath oscailte agus péiste casta thart air. Theann an gasúr leis agus agus d'oscail an péiste a bhéal nuair a chonnaich sé an gasúr ag teacht chuige. Bhí faitchios ar an gasúr roimh an bpéist acht rinne sé misneach agus theann sé leis agus chuir sé isteach a lámh agus thug sé leis crúaca sobhran. Thainig sé abhaile agus dubhairt sé lé n-athair go raibh neart airgead aige le h-aghaidh na gcárdaí anois. Nuair a déirigh sé ar maidin chuaidh sé chomh fada leis an t-sagart agus thug sé sobhran dó agus d'orduigh sé dó aifreann a léigheamh ar son anam an té shaothrúigh an tairgead. D'imthigh sé lár na mhárach ag imirt na gcárdaí arís agus nuair a tháinigh sé go dtí an áit a raibh an bosca dhearc sé isteach thar a gclaidhe
    agus chonnaic sé an bosca agus bhí an
    Áine Ní Rudaigh