Scoil: Inbhear (uimhir rolla 12568)

An tInbhear, Co. Mayo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. Scéal Grinn

Bhí Séamín Donn ar aimsear ag Mac Guidhir i mBárr-na-Trágha uair ámhain.

Sgéal Grinn
    Bhí Séamín Donn ar aimsear ag Muc Guidhir i mBárr-na-Trágha uair ámhain. Ba fear gan mórán céille a bhí ann. Lá aonaigh nuair a chuaidh a mháighistir go dtí an baile mór dubhairt sé le Séamín gan cearc ná gé ná aon éan eile a leigean isteach sa gcoirce ná san móinfhéar go bpilleadh sé. Bhí Séamín amuigh i n-áirdeall na coruigheachta agus taréis tamaill chualaidh sé traghna istigh san bhféar. Bhuail sé isteach tríd an bhféar agus thug iarraidh ar ruaig a chur ar an éan acht sháruigh air. Taréis cúpla uair a chluig ní raibh blas de'n móinfhéar nach raibh trampáilte aige agus dár ndóigh nuair tháinig a mháighistir abhaile níorbh é a bheannacht a thug sé de Shéamín.
    Máire Iósephín Muilleach
    Gort Meille, Co. Mayo