Scoil: Gleann Cuileann (uimhir rolla 13331)

Gleann Chuilinn Íochtarach, Co. Mayo
Máire Ní Loinn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    isteach ó'n bhfairrge is comartha droch-aimsire é freisin; Má thagann na gaedha fiadhána go luath is comhartha é go mbeidh an gheimhreadh an-fhuar Is comhartha báisteach trom é sgata meáig a bheith le chéile Má bhíonn na cearca ag piocadh a gclúmh Deireann bean-a-tighe go bhfuil an fearthainn a ngar;
    Talamh agus Uisce Má bhfuil na cruic an-comgarach dúinn dar-linn is comhartha báistighe é Má cloistear torann ó na h-abhann ná ó na locha is cinnte go mbéidh an fearthainn ann gann mhoill
    Simné Má théigheann an deatach suas díreach an simné is comhartha maith é acht má thuiteann an sugh is comhartha baistighe é Is minic a bhíonn solus gorm ar lasracha na teineadh agus is comhartha báistighe é freisin;
    Heanraoí Ó Cearáin