Scoil: Gleann Garbh, Lios Mór (uimhir rolla 1710)

Glengarra, Co. Waterford
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    suipéar breágh agus breicfeást breágh a thabhart dom, déanfad mé fear saibhir duit-se ar feadh do shaoghal". "Go raibh mí;e maith agat" arsa Pádraig. "Ar maidin Dé Satharn seo chughainn sul a aireacadh an ghrian" arsa an leipreachán. "Téigir amach san Páirc a rith an laf. Sí an páirc is beag sa feirm é. Cuardaigh go géar é agus fé bhun an crainn cáraing gheoghadh tú fort na sheasamh ann agus fé sin gheoghadh tú próca óir". B'fhada le Pádraig nó go dtáinigh maidean lae Sathairn. Nuair a ghlaodach an cailleach bhí sé amuigh ag fanacht leus an lá. Nuair a geal an lá suas leis go dtí an páirc. Ní raibh an ghrian ina suidhe ach bhí solas a dóchaint aige chun a feiscint mar ní raibh órlac an páirc ná go raibh fort saihte ann. Ní raibh le déanamh aige ach iad a bhailughadh leis agus ón lá san go dtí an lá atá inniú ann níor ceannaigh fort i bPáirc na Lag agus ní fhaca aoinne leipreachán i Lios Mór ó shoin.
    Micheál de Lundera