Scoil: Mínbeannaid (uimhir rolla 16668)

Mín Beannaid, Co. Donegal
Séumas Ó Dómhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    As an Cruit a thainig muintir Searcaig, as na h-Árdlannai, muintir Cráimhsigh, as lóchtar Tíre bunadhas an chuid eile.
    Sul ar tógadh an cead acoil naisiúnta i Mínbeannaid (1-7-1875) téighead na daoine oga go Scoil Beul na Cruite
    Is iomdha uair a cluinnin na sean daoine (go ndéanaidh an Ri A mhaith orra uilig) ag tracht ar na sean-mhúinteoirí a bhi ag gabhail sul ar cuireadh na scoltacha úra ar bun. An fear a ba mhó [?] agus cail - An Maighistir Joyce Strainnsear a bhi ann. Bíodh árus beag aige (bothog) fa druim an Chéididh ach ba ghráthach leis seachtmhain a chaitheamh ann gac aon teac a rabh paistí ann agus ins na tighthe a bhíodh an scoil ar siubhal aige. Bhíodh scoil aige go minic thíos i Mín an Gamhna tigh Shúgaidh Ni Dómhnaill. Ní féidir fin a fagail go dearbhta cén táille a bainfeadh sé amach ach deirtear gur scilling ar fead an tséasuin a dhíoladh gac scolaire. Deir bean liom gur cuimneach léithí fein a mháthair ag cainnt ar na leabhair Sequel no 1 agus Sequel no 2. Bhi moran de na scolairí a dfag sé na dhiaidh agus bhi [?] léigheamh scríobhad agus ríomhaireact a deanam go maith
        1. buildings
    Seumas Ruadh Ó Dómhnaill