School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. Tarngaireacht Braithre
    Bhí brathair bocht ann uair, agus bhíodh sé ag imtheacht mór-thimcheall na duithche ar lorg a chodach ó theach go teach. Ar a bhealach do, mar sin, do rachadh sé isteach go minic go teach duine uasail, ach má rachadh, ní bhfuigheadh sé oiread agus croiceann na bpreata[í] ó lucht an toighe. Do tháinic sé chuca an lá seo, agus nuair a bhí sé ag deanamh ar an teach, chonnaic sé bean an toighe agus í 'n-a seasamh sa doras. Chonnaic bean an toighe eisean fosta agus do rith sí isteach 'un toighe agus dubhairt sí le na clainn ghabhail amach agus a rádh, leis an bhrathair bocht nuair a thiocfadh sé go dtí an doras, nach raibh sí fá theach.
    Do rinn an chlann an rud a d'iarr an mháthair orra, ach má rinn, do thosaigh an brathair a amharc go feargach ortha ó duine go duine. Tar éis tamaill d'iarr sé ar an t-é ba' sine de'n
    Róise Ní Ghallchobhair
    Nóra Ní Ghallchobhair