School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. Bhí sin ann agus is fada ó bhí. Bhí fear agus bean ann fad ó shoin agus bhí triúr mac aca. Ní raibh a dteach comhnaidhe i bhfad ó'n fhairrge. Ba' é deireadh an Fhoghmhair a bhí ann agus bhí an lán-mara ag teacht isteach ar na preataí ortha.
    Lá amháin chuaidh an fear a ba' sine aca síos go dtí an cladach fá choinne claidhe mór a thógail leis an lán-mara a chongbhailt amuigh. Thóg sé an claidhe agus ar maidín lá thar na bharach nuair a d'éirigh sé amach tcídh sé an claidhe leagtha. Chuaidh an dara fear amach an lá sin agus thóg sé an claidhe arais ach ar maidín an tríomhadh lae bhí an claidhe leagtha.
    An tríomhadh lá chuaidh an fear a b'óige amach agus thóg sé claidhe mór eile. Rinn sé teach beag shíos ag taoibh an chladaigh. Nuair a bhí sé ag éirghe dorcha, tcídh sé bád mór ag teacht isteach
    AT0313: The Girl as Helper
    Sorcha Anna Ní Dhomhnaill