School: Cnoc Sacsan (roll number 16024)

Knocksaxon, Co. Mayo
P. Ó Faoláin

1. Thios i seantheach Thomáis Mhic Lionnsgaigh a bhí an chéad scoil suidhte i gCnoc Sacsan.
    Cailín a bhí i mbun na scoile ar dtúis atá níos mó na seachtmhogha bliain ann anois.
    Tá Tomás Mac Lionnsgaigh in a chomhnaidhe cúpla céád slat ar an taobh theas de'n teach na sgoile atá aghainn annseo anois is bhí an sean teach comhnaidhte sa t-sráid chéadna leis an teach nua.
    Thóg muinntir na h-áite scoil nua ar thaobh an bhóthair i bhfoigseacht leath-chéad slat de'n scoil atá anois ann is ar an taobh thoir dí.
    Tóigead na ballaí do clochaí is bhí díón tuighe uirthi, bhí dhá shimiléar is dhá fhuinneoíg innti, urlár creafóíge agus ar dtúis ní raib stól na suidheachán ar bith innti.
    Bhí clocha móra annseó is annsúid a shuidheadh na páístí ortha anois is arís. Tháinic Mac. Uí Ansboro i mbun na scoile is chuir faoi sa gceanntar is d'fan sé tamall ann. Nuair a thug sé Americá air féín atá níos mo na seasca bliain ann anois tháínic oide eile darbh ainm Micheál Ó Gráaigh - go
        1. buildings