School: Cnoc Sacsan (roll number 16024)

Knocksaxon, Co. Mayo
P. Ó Faoláin

1. Máirghéád Nic Giobuin a bhailigh.

'Sé Droigheanán Easa an t-ainm atá ar mo shráidbhaile. Tá sé suidhte í bparráiste na gCaológa agus í mBarúntacht Carra.
    Tá naoi gclanna déág ann agus tá suas is anuas le seasca is cúigear duine ann ar fad. Níl sloinneadh ar bith ann có coiteianta le Ó Cónra (?) mar ta ceithre clanna ann a bhfuil an sloinneadh sin ortha.
    Tighthe cinn tuighe atá ann ar fad is ta dhá sheómra is trí cinn de fhuinneóga ar a laighead is similéar i ngach teach. D réir na seandaoine bhí na tighthe i bhfad níos lionmhaire sa t-sean aimsear ach díbrigheadh go leor clann is b'eigin dóib dul go Sasana is Americá sa droch-shaol.
    Chuaidh cuid eile go taltaí eile a dtug Roinn na dTaltaí dóibh le fiche bliain anuas. Talamh mhaith cloc aoil an cuid is mo de'n talamh ata againn. Tá corr pháirc annseo is annsúid a bfuil luacra is séisc is salachar eile ag fás innti.
    Is beag crann atá ann ach tá na sgeaca go fairsing ann agus níl
    Drunganagh East, Co. Mayo