School: Cnoc Sacsan (roll number 16024)

Knocksaxon, Co. Mayo
P. Ó Faoláin

1. Dinnis mo atair dom go mbíodh luct taistil ag dul tart ins an gceanntar seo. Ta siad ag dul tart anois ac níl siad comh lionmhaire is a bí siad ins an allódh. Cifid tú corr duine aca ag dul ó theach go teac. Tá sort ceirde ag gac duine aca. Bionn cuid aca ag lorg déirce. Táinic ceann aca go dtí mo teac an Samrad seo caitte. Bí rudaí beaga gá diol aicí. Bí ciseán aicí agus ins an gciseán sin bí rudaí beaga aicí. Táinic sí isteac i mo theach agus diarr sí ar mo mháthair rud a cheannacht, ceannuig sí rud is tug sí an t-airgead dí is cúpla piginn eile sa mbrus. Annsin diarr sí piosa aráin thug mo mháthair dí é is cuaid sí go dtí teac eile i mo shráidbhaile, agus ins an teac sin ficair sí lóistín na