Scoil: Cnoc Sacsan (uimhir rolla 16024)

Knocksaxon, Co. Mayo
P. Ó Faoláin

Ar an leathanach seo

1. Lé Daingean Mór an t-ainm atá ar mo shráidbhaile. Tá sé cuidhte bparraíste an gCaológa is í mBarúntacht Carra.
    Tá dhá chlann déag ann is tá suas is anuas le seasga duine ann ar fad.
    Sé Mac Niochlás an slionnead is lionmhaire dá bhfuil ann, tá ceithre clanna a bfuil an t-ainm sin ortha.
    Tighthe cinn tuighe atá ann ar fad. Tá dhá sheómra is cistineach is aon similéar amhain do fhnáth ar gach teach. Níl ach trí cinn de fhuinneóga ar cuid díol ach tá ceithre cinn ar chuid eile.
    Is mar seo a fuair é a ainm. Thóg duine de na Búrcaigh as Torloch caisleán ann na céadta is na céadta blian ó shoin. Chomnuig sé ann is a shliocht in a dhiaidh agus sliocht a sleachta go dtí gur díbrigheadh iad tar éis socrú Luimnigh
    Tháinic na Gearaltaigh annsin is thóg siad seilbh ar thaltaí na mBúrcach
    Danganmore, Co. Mayo