School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. (continued from previous page)
    go glún. Nuair a bhéas an fhairrge ciúin thig leat í a fheiceal shíos faoi da mbeithfea amuigh im bád. Is iomdha uair a chonnaic mé fhein í.
    Cómgarach d'an ait seo tá teaghlaigh, agus thainig sé anuas ó ghlún go glún gur as an Spáinn iad. Indiú tá na teaglaigh sin go buidhe-dubh (olive) sa craiceann, agus deir na seandaoine go raibh siad mar sin ó bhí cuimhne acú. Tá aithne agam fhein orthu uilig agus bheadh fhios agat le amharc orthu go bhfuil fuil coimhthigheach ionntú. Clann Uí Dhómhnaill íad, agus tá dath go dorcha ar na paistibh indiú is bhí orthu 150 blían ó shoin.
    Fosta thainig sé anuas ó ghlún go glún go raibh capaill ins na Rosuibh a thainic as an Spainn. Ní raibh fiad (?) ró mhor-a (?) agus bhí cnamha deas mín acú. Tá an pór seo as usaid anois.
    Mullach Dearg, Co. Donegal
    Pádraig Mac Ailin