Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sáthach. Amach leo ag an bfhiadóir agus bhí siad ocht píghinn déag an duine gearr agus ní thabharfadh an fíadóir na trí cótaí dóibh acht dúbhairt sé leo an bean is fearr a bhí in ann amádán a dhéanamh dá fear go dtábhradh sé an bréidín dí.
    Bhí go maith agus ní raibh go h-olc, tháinigh siad uiligh abhaile agus gach aon bhean ag cuimhnighe ar a seift féin. Bé Seán an céad fhear a d'eirigh ar maidin agus bhí air dul go Gaillimh. "Cá bfuil mo bhréidín a Mháire" ar seisean agus é go deifreach. "Ní raibh aon bhréidín ag an bhfhíadóir" arsa Maire. "Ara théigh suas ag na brathraigh agus béirfheadh siad bréidín dhuit. Bhí na brathraigh na gcomhnuidhe i gCorn Dolla san am sin. Amach le Seán agus bhuail suas ag na brathraigh. "Céard tá uait" arsa bratha. "Tá bréidín" arsa Seán. Thug na brathruigh culuith naomhtha dhó agus d'fill sé ar ais abhaile. Tháinigh sé isteach ar Mháire arnú leig Máire uirthí féin nár aithnigh sí é "nach aithnuigheann tú mé" arsa Seán, "arnú ní tú Seán chor ar bith. Is mé Seán gan amhras. Brathra atá ionad" arsa Maíre. "Ní aithnuigheann an madha féin thú, crap leat suas arís". Suas le Seán bocht agus arnú cuireadh as sin go dtí Baile Chláir é.
    D'eirigh Miceál an maidin céadhna agus d'íarr sé a bhréidín ar Cháit "Muise cé túbhradh bréidín go
    AT1406: The Merry Wives Wager