School: Saighleán (roll number 6849)

Sylaun, Co. Galway
Pádhraic Puirséal

1. Timcheall míle go leith soir ó teach na Scoile i Saighleán tá an sean chill seo suidhte; tá sí an tachar céadna ó thuaidh do bhaile Tuama.
    Tá fothrach sean cille le feiceal ann go fóill cé nach bhfuil mórán di in seasamh fá láthair.
    Tá sé ráidhte gur bí an cill is seanda í dá bhfuil san gceanntar ar fad nó bhfeidir san Iarthar. Beinín, duine de na deisciobla a lean Naomh Pádraic do'n Iarthar a thóg an teampall seo. Bhí scoil ann fresin le na linn acht níl tasc nó tuairisg le fághail uirthí anois acht go raibh sí ann maidir le sean sgealaidhthe na h-áite.
    Bliadhanta fada tar éis an teampal seo a búnú togadh Túr ar an taobh siar de doras an teampuill. Túr Beinín a tugthar air cé nach togadh é go dtí na bliadanta tosaigh den aonadh aois deag seal gearr roimh Cath Cluana Tairbh.
    Tá tobhar beannuighte annseo freisin inaice leis an sean teampall acht is