School: Dún Doire - Breandán Naomhtha

Duniry, Co. Galway
Mícheál Ó Conaill

1. Tá mo bhaile fearainn i bparáiste Tighneatha agus tá sé roinnte in-a dhá chuid.
    Sean-Gharrdha is ainm do chuid amháin agus Baile an t-Srutháin is ainm do'n chuid eile. Tá claidhe mór idir an dá áit fós.
    Sé Lord Clancarty a bhí in-a Thighearna Talmhan an Sean-Gharrdha agus Anthony McDermott ar Baile an t-Srutháin agus sin é an teorann a bhí eadhtorra. Ta an baile i mbarúntact Liathdroma agus fear darbh ainm O'Hara a bhí in-a thaoireac air agus eisean an cean deire a bhí ann Ní raibh se ann ró-fhada. Laurence Egan a bhí ann roimhe.
    Tá seacht dtighthe déag sa mbaile anois ce go raibh sgor go leith ann aon uair amhain. Tá cuid de na ballaí le feiceál
    Shangarry, Co. Galway