School: Dún Doire - Breandán Naomhtha

Duniry, Co. Galway
Mícheál Ó Conaill

1. Roimh eirigh na gréinne Lá Bealtaine is eadh a bhíos na pisreóga ar siubhal. Ceapam nach bhfuil na doaine chomh dona anois is bhí siad fadó mar san am fadó bhí siad ag obair in ainmh an Diabhal.
    Ghabhadh duine amach roimh eirigh na gréine Lá Bealtaine agus plaosg uibh aige agus sméaróid doighte istigh ann. Ghabhadh sé isteach go dtí gort feilméara gus chuireadh sé an plaosg faoi'n gcréfóg agus an Fóghmhair sin bhéád a barr fhéin agus barr duine eile aige. Ní cuireadh bean a' tighe an teine ar lasadh nó go bhfeicfeadh sí deatach as simléar na gcomhursan.
    Chuala mé m'athar a rádh uair amháin go bhfaca sé beirt bhan ag troid agus ag tairringt mullaigh ag crosaire Dún
    Pádraic Ó Dearbháin
    Duniry, Co. Galway